بازار سهام به دلیل ماهیت نوسانیاش و تأثیرپذیری از عوامل متعدد در مقایسه با سپردهگذاری در بانک دارای ریسک بالاتری است. از طرفی برخلاف سپردههای بانکی، میزان کسب سود در بورس محدودیتی ندارد. از این رو بازار بورس برای افرادی جذابیت بیشتری دارد که سطح ریسک پذیری آنان بالاتر است.
جواب سوال اول که در ابتدا بیان شد:
آری سرمایه گذاری در بورس نیاز به آموزش دارد
زیرا اولا سودآوری در بورس براساس عملکرد خودمان در خرید و فروش سهام تعیین می شود و مانند سپرده بانکی سودش تضمینی نیست ثانیا برای اطلاع از تغییرات قیمت سهام خریداری شده در آینده باید عوامل موثر بر آن و چگونگی تاثیرات آن ها را بشناسیم
❓ سؤال دومی که ممکن است در ذهنمان شکل بگیرد این است که اگر بدون آموزشهای لازم در زمینه بازار بورس، اقدام به خرید و فروش سهام کنیم، چه اتفاق بدی ممکن است برایمان بیفتد؟
کم نیستند افرادی که صرفاً به امید بخت و اقبال وارد بازار بورس میشوند و بدون اطلاع از وضعیت عملکردی یک شرکت، چشمانداز آتی صنایع، شناخت روانشناسی بازار، شرایط نقدشوندگی سهام، برنامههای افزایش سرمایه شرکت و … اقدام به خرید یک سهم میکنند. ورود چشمبسته به بازار، ریسک سرمایهگذاری را افزایش میدهد. مثلاً فرض کنید فردی بدون آشنایی با مفهوم سطوح حمایت و مقاومتی و روش خرید و فروش پلکانی، با همه سرمایهاش اقدام به خرید سهمی در قیمتی نزدیک به سطح مقاومت مینماید. با رسیدن قیمت به سقف مقاومتی، بخش اعظمی از سهامداران اقدام به شناسایی سود و فروش سهم میکنند و قیمت سهام هر روز منفی میخورد. این فرد به امید بازگشت قیمت سهم، منتظر میماند تا این که ارزش سرمایهاش به نیمی از مقدار اولیه کاهش مییابد. بالاخره کاسه صبرش لبریز میشود و همه سهامش را برای فروش میگذارد، از قضا سهم در این مدت به کف حمایتی خود رسیده و مجدداً رشد قیمتیاش را شروع میکند. این سرمایهگذار با بهرهگیری از یکسری آموزشهای مقدماتی بورسی میتوانست جلوی از بین رفتن نیمی از سرمایهاش در بازار بورس را بگیرد.
جواب سوال دوم:
عملا ریسک بالایی را متحمل می شویم یعنی بدون شناخت عواملی که در تغییرات قیمتی سهم موثر هستند سرمایه مان را در معرض نابودی قرار می دهیم. ضمن اینکه اگر سودی هم کسب کنیم صرفا بر پایه شانس است و قابلیت تکرار شدن ندارد.
❓ سؤال آخر این که آیا همه افرادی که در زمینه بورس آموزش میبینند، همواره در بازار سود میکنند و هیچوقت دچار زیان نمیشوند؟
بدیهی است شناخت دقیق و کامل همه عواملی که بر تغییرات قیمت یک سهم موثر هستند، هیچگاه ممکن نیست و همواره دانش ما نواقصی خواهد داشت. بنابراین یادگیری مفاهیم و تکنیکهای سرمایهگذاری در بورس به این معنا نیست که همواره در معاملات سود میکنیم و هیچگاه دچار زیان نمیشویم، بلکه ما با آموزش بورس، یاد میگیریم چگونه سود و زیانمان را مدیریت کنیم. وارن بافت غول دنیای سرمایهگذاری جملهای معروف دارد با این مضمون: «یاد بگیرید چگونه اصل سرمایهتان را حفظ کنید، فرصتهای سودآوری خودشان سراغ شما خواهند آمد». به طور معمول افرادی که در زمینه سرمایهگذاری در بورس به صورت اصولی آموزش دیدهاند، در حفظ اصل سرمایهشان عملکرد بهتری دارند زیرا نقاط ورود و خروج مناسب را بهتر میشناسند.
جواب سوال آخر:
مانند دیگران در معاملاتشان هم سود و هم زیان میکنند اما برتری آنها نسبت به افراد آموزش ندیده اند این است که چگونه سود و زیان معاملاتشان را مدیریت کرده و از نابودی اصل سرمایه شان جلوگیری کنند.
حال که به اهمیت آموزشهای بورسی پی بردیم، ببینیم مسیر آموزش در این زمینه به چه صورت است. در ابتدای کار ما نیاز داریم که مفاهیم پایه و اولیه بورس را یاد بگیریم. برخی از موارد مهم در این زمینه عبارتند از:
بورس چیست؟
چرا برای سرمایهگذاری بورس را انتخاب کنیم؟
مفاهیم اولیه بورسی که باید بدانیم چه هستند؟
ارکان ونهادهای بورسی کدامند؟
وضعیت بازار بورس نسبت به سایر بازارها چطور است؟
چگونه کد معاملاتی دریافت کنیم؟
امکان دریافت کدمعاملاتی به صورت غیرحضوری وجود دارد؟
چگونه در بورس سرمایهگذاری کنیم؟
سهام چه شرکتهایی را معامله کنیم؟
چگونه به صورت آنلاین خرید و فروش سهام انجام بدهیم؟
بعد از آن که مقدمات فعالیت در بورس را یاد گرفتیم، نیاز داریم مهارتهای تحلیلیمان را نیز افزایش بدهیم. در بازار بورس دو مسیر یا رویکرد تحلیلی رایج به نام تحلیل بنیادی(Fundamental Analysis) و تحلیل تکنیکال (Technical Analysis) وجود دارد.
تحلیل بنیادی رویکردی برگرفته از علوم حسابداری و مدیریت مالی است. تحلیلگران بنیادی معتقدند عامل مهم در تعیین قیمت سهام شرکتها، عملکرد مالی آنها، وضعیت صنایع و چشمانداز آنها در آینده، شاخصهای اقتصادی و اخباری است که پیرامون فعالیت شرکتها منتشر میشود. در تحلیل بنیادی، تحلیلگران به دنبال آن هستند که ارزش ذاتی شرکتها و قیمت واقعی سهام آنها را بیابند، زیرا اعتقاد دارند در بلندمدت، قیمت سهم به قیمت واقعی آن همگرا خواهد شد.
در نقطه مقابل، تحلیل تکنیکال بر مبنای علوم ریاضی و آمار بنا نهاده شده و به تحلیل نموداری (Chart Analysis) نیز شهرت دارد، رویکردی متفاوت را برای پیشبینی قیمت سهم انتخاب میکند. تحلیل تکنیکال بر چهار فرض اساسی بنیان نهاده شده است. اول این که هر آنچه که در مورد اوراق یا کالای مورد معامله حائز اهمیت است، در قیمت آن گنجانده شده است و نیازی به بررسی اخبار و وقایع مربوط به آن نیست. دوم این که تغییرات قیمت اوراق یا کالای مورد معامله تصادفی نیست، بلکه از روندهای مشخصی پیروی میکند که با شناسایی آن روندها، می توان قیمت آتی را پیشبینی نمود. سوم این که در بررسی قیمت اوراق یا کالای مورد معامله، «چگونگی» از «چرایی» بیشتر اهمیت دارد. در تحلیل تکنیکال به جای این که به دنبال آن باشیم بفهمیم چرا قیمت تغییر کرد، میخواهیم بدانیم چگونه تغییر می کند. مورد چهارم این که تاریخ خودش را تکرار میکند، یعنی روانشناسی جمعی سرمایهگذاران در دورههای مختلف، یکسان است بنابراین نوسانات آینده بازار شبیه نوسانات گذشته است.
دوره جامع (۰ تا ۱۰۰)؟
دانشجویان با آموزش دیدن در یک دوره جامع (۰ تا ۱۰۰) با کسب علم و تجربه می توانند در بازار بورس و دیگر بازار های مشابه همچون آتی سکه و بازار های جهانی کسب ثروت میکنند.
در این دوره افراد هیچ آشنایی قبلی با بورس ندارند و با آموزش ، تمرین و پشتیبانی مستمر اساتید به معامله در بورس میپردازند.
در دوره جامع دانشجویان از بدو شرکت در کلاس ها با استفاده از آموزش ها به صورت کاملا عملی در بورس معامله میکنند و اشتباهات آن ها توسط اساتید رفع می شود